*Sisältää kaupallisen yhteistyön TradeTrackerin kanssa.
Suosittelumarkkinointi on tämän päivän The juttu ja bloggaajayhteistyö edullinen keino markkinoida liiketoimintaa.
Kun tunnettu bloggaaja tai somevaikuttaja eli ”influensseri” kehuu (vilpittömästi) tuotettasi, yritystoimintasi voi saada siivet alleen ja varastosi saatetaan ostaa loppuun hetkessä.
Vaikka kirjoittaisitkin omaa yritysblogiasi, suosittelen valitsemaan kumppaneiksesi myös muita bloggaajia, jotka jakavat tietoa yrityksestäsi blogeissaan omilla teksteillään tai jakamalla sinun kirjoittamiasi sisältöjä.
Kirjoitin yritysbloggaamisesta edellisessä postauksessani Miksi pienyrittäjän kannattaa blogata?
Voit myös ulkoistaa sisällöntuotantosi meille ammattibloggaajille ja viestinnän asiantuntijoille.
Tässä postauksessa käsittelen kuitenkin yhteistyötä bloggaajien kanssa eli sitä miten saat bloggaajat kirjoittamaan tuotteistasi ja palveluistasi omissa blogeissaan ja tuomaan suositteluidensa kautta uusia asiakkaita sinulle.
Miten lähestyä bloggaajia
Muista, että alan kovimmat nimet saavat jatkuvasti uusia yhteistyötarjouksia ja kilpailu huomiosta on kovaa.
Ammattibloggaaja ei elä sillä, että lähetät hänelle tuotteesi arvioitavaksi.
Hän maksaa tuotteesta paitsi verot, niin myös ärsyyntyy turhan tavaran tulvaan ja tuotteesi voi päätyä roskakoriin, jos lähetät sen lupaa pyytämättä ja yhteistyöstä sopimatta.
Tutustu siis suosittuihin blogeihin ja pohdi kenen blogiin tuotteesi voisi sopia.
Ota selvää blogin kohderyhmästä, selvitä minkä blogin lukijakunta vastaa oman tuotteesi kohderyhmää.
Ota yhteyttä valitsemaasi bloggaajaan ja sovi yhteistyöstä ja kysy sen ehdoista ennen kuin lähetät tuotettasi.
Pelkkä lukijamäärä ei ratkaise, vaan juurikin se yleisö, oikea kohderyhmä.
Jos myyt kestovaippoja, ei autourheiluun keskittyvä blogi kenties tavoita kohderyhmääsi, vaikka blogilla olisikin kymmeniä tuhansia uniikkeja seuraajia.
Tuhat lukijaa voi olla hyvinkin riittävä, jos blogin lukijat ovat ekolgisesti ajattelevia vastasyntyneiden lasten vanhempia.
Bloggaajia kannattaa lähestyä rohkeasti, mutta valikoidusti.
Jos tämä tuntuu alkuvaiheessa vaikealta, yksi tapa on lanseerata kampanjasi maksutta Tradetrackerin kaltaisilla sivustoilla.
Sieltä bloggaajat itse etsivät omille sivuilleen sopivia yhteistyökumppaneita.
He myyvät tuotettasi sinun näkökulmastasi katsottuna automaattisesti ja sinä maksat provision ainoastaan toteutuneista kaupoista.
Itse suosin tätä bloggaajana, joskin täytyy sanoa, että ammattilaisena valikoin useimmiten sivustoilta jo valmiiksi tunnettuja brändejä.
Uudella yrityksellä on riskinä jäädä isojen nimien jalkoihin täälläkin.
Kokeileminen ei kuitenkaan maksa mitään.
Aina on olemassa tuoreita bloggaajia, joita isot brändit eivät vielä kelpuuta kumppaneikseen, kenties teistä tulisi hyvä pari?
Toisaalta uuden yrityksen tunnetuksi tekemisessä on se etu, ettei bloggaajien välinen kilpailu ole vielä kovaa, joten kaikki eivät kirjoita samoista, jo ennalta tunnetuista tuotteista.
Mitä reilumpi olet komissioidesi suhteen, sitä varmemmin löydät kumppaneita markkinoimaan tuotettasi.
Kaksi prosenttia kymmenen euron tuotteesta tuntemattomalla brändillä ei houkuta kumppaniksi, kun taas 20% viidenkympin tuotteesta saa kenties jo kokeneemmatkin somettajat innostumaan lanseerauksestasi.
Sopimuksia tehdään pääasiassa kahdella mallilla
Voit ostaa kiinteästi hinnoitellun paketin, joka sisältää tietyn määrän blogipostauksia ja esimerkiksi Instagram- tai Facebook-jakoja.
Hinta määräytyy joko työmäärän kautta tai somevaikuttajan eri kanavien näkyvyyden perusteella.
Muista pyytää tuloksia nähtäville, ennen kuin teet diilin. (Esim. Google Analyticsin statistiikkaa blogin liikenteestä.)
Toinen vaihtoehto on maksaa komissio toteutuneiden kauppojen perusteella. Tällöin maksat siis ainoastaan toteutuneista myynneistä.
Molempia malleja, sekä niiden yhdistelmiä käytetään yleisesti. Ensimmäinen malli on yleisempi ammattilaisten keskuudessa, toinen taas on turvallinen tapa testata uuden yhteistyökumppanin kykyjä.
Muista kuitenkin, että tuloksia syntyy vain pitkäjänteisellä markkinoinnilla, eikä tuntemattoman yrityksen näkyvyys ja myyntituotot synny vain muutaman blogipostauksen sarjalla.
Rakenna siis pitkäaikaista yhteistyötä bloggaajakumppaneidesi kanssa.
Minkälaisia ajatuksia tämä herättää? Oletko kokeillut markkinointia bloggaajien avulla? Minkälaisia kokemuksia ja tuloksia olet saanut?
One thought on “Yrittäjän bloggaajayhteistyö”