Mikä markkinoinnissa on muuttunut vimeisen kymmenen vuoden aikana?
– Kaikki, eikä yhtään mikään.
Opiskelin markkinointia viime vuosituhannen loppupuolella teoriassa ja perustaessani yritykseni tämän vuosituhannen ensimmäisenä päivänä, pääsin tekemään sitä toden teolla ja käytännön tasolla.
Sosiaalisesta mediasta ei ollut silloin vielä kuultukaan ja sähköpostit siirtyivät hitailla modeemeilla.
Nykyään työni on yhä enemmän verkossa ja miltei koko yritystoimintani on digitaalista.
Teen töitä etäyrittäjänä, läppärikulkurina.
Miksipä en, kun toimivat wifi-yhteydet ovat itsestäänselvyys lähes kaikkialla.
Samalla kun työni ovat siirtyneet verkkoon, on sinne siirtynyt myös oman työni markkinointi.
Tuli aika päivittää osaamista.
Aloitin strategisen sisältömarkkinoinnin opinnot Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa XAMK:issa.
Etänä, tottakai.

Printtimainonta elää vieläkin
Palatessani pitkästä aikaa markkinoinnin teorian pariin, olin yllättynyt kuinka tuttuja termejä oppimateriaaleissa vilisi. Samat kanavat ovat edelleen käytössä; radio, tv, lehti- ja ulkomainonta…
Pystyin kahlaamaan nämä osiot vauhdilla läpi. Vanhoille kanaville ei oikeastaan ole uusia temppuja, vaan vanhat lainalaisuudet pätevät vieläkin.
Hetken hämmästytti miten nämä tv-mainokset nyt enää tämän päivän opintoihin kuuluvat, kunnes tajusin, että näitä materiaaleja käy läpi pääasiassa muut kuin me vähän vanhemmat leijonat.
Eiväthän perinteiset kanavat ole mihinkään kadonneet, vaikka some onkin haukannut niiltä markkinaosuuksia.
Edelleen on tarvetta taitaa lehti-ilmoitukset, tottakai: Suomessa julkaistaan tuhansia lehtiä ja noin neljäkymmentä prosenttia ostetusta mainonnasta julkaistaan lehdissä. Osa toki verkossa printin sijaan tai sen lisäksi.
Toisaalta kehotan usein pienyrittäjiä, heille koulutuksia vetäessäni, testaamaan ihan osoitteellista paperista kirjettä markkinointikeinona. Se saattaa erottua edukseen kaiken sähköisen hälyn keskellä.

Kanavasta riippumatta tärkeintä on tuntea asiakas ja hänen tarpeensa
Bloggaajana minulle ei opintojen sosiaaliseen median markkinointi, hakukoneoptimointi ja hakukonenäkyvyyyden analysointi ole nekään erityisen vieraita.
Osittain jopa hämmästyin, kuinka paljon olen oppinut käytännön työn ja myös bloggaajakoulutukseni kautta nykyisistä markkinoinnin keinoista.
Yllättäen opinnoissa hyödyllisintä onkin ollut aivan perinteisten kilpailija-analyysien tekeminen, kohderyhmien määrittäminen jne.
Siis kaikki se, mikä kuuluu jo yrityksen perustamisvaiheen oleellisimpiin toimenpiteisiin.
Ne ovat kuuluneet aina vahvuuksiini, joten olen tullut keskittyneeksi täysin uusien osaamisalueiden haltuunottoon, enkä ole huomannut analysoida kovin syvällisesti muuttunutta toimintakenttääni ja asiakaskuntani osittaista vaihtumista.
Journalistina ja mainoskuvaajana tuotteen loppukäyttäjä oli muu kuin tilaaja. Bloggaajana taas olen suoraan yhteydessä lukijaani ja saan häneltä suoraa palautetta ja tietoa hänen toiveistaan.
Pystyn siis määrittelemään kohderyhmäni huomattavasti aiempaa tarkemmin.
Demografiasta aitoon kohderyhmätuntemukseen
Oikeastaan tässä on koko markkinoinnin muutoksen ydin.
Aiemmin asiakaskunta määriteltiin stereotyyppisin demografisin keinoin mallia ”Nainen 25-35 v”, ikään kuin kaikki tuon ikäluokan naiset olisivat samankaltaisia ja samoista asioista kiinnostuneita.
Pidän erittäin tervetulleena nykyistä tapaa määritellä asiakas tarkemmin tämän omien kiinnostuksen kohteiden, kulutustottumusten ja muiden toimintamallien perusteella.
Mainonnan kohdentaminen herättää myös kritiikkiä, erityisesti henkilötietojen keräämisen näkökulmasta.
Itse sekä teen että vastaanotan mieluummin tarkasti kohdennettua mainontaa, kuin valtavan määrän joka paikasta tunkevaa mainossaastetta.
Kyllä, jopa itse markkinointia tekevänä pidän kaikkialta tunkevaa kaupallista informaatiota saasteena.
Käyttäytymistieteistä ja psykologiasta kiinnostuneena juurikin kohderyhmien määritteleminen ja analysointi on kiehtovinta osaa opinnoissani.
Tässä voin kerrata vanhaa, sekä opetella markkinoinnin tätä päivää.
Yrittäjänä koen arvokkaaksi myös sen, että opintojeni myötä tulen varanneeksi aikaa täsmällisten määritelmien tekemiseen palveluideni kaikille kohderyhmille.