Miten löytää kävijäliikennettä tuovia kirjoitusaiheita blogiin?

markkinointikanavat

Vieraskynäkirjoitus

Onko sinulla yritysblogi, johon kirjoittaminen tuntuu kuitenkin haastavalta.
Et keksi millään, mistä aiheista kannattaisi kirjoittaa? Toisaalta saatat julkaista säännöllisestikin blogitekstejä, mutta ne eivät kerää kuin kourallisen lukijoita.

Julkaisemme Zonerin blogiin suunnilleen kerran viikossa uuden kirjoituksen, joten kirjoitusten aiheita on keksittävä jatkuvasti. Meidän tapauksessamme blogilla on jo määritelty aiheiden yläkategoriat, jotka rajaavat jo jonkin verran kirjoitusten aiheita. Monet niistä ovat kuitenkin sen verran laajoja, että niiden alla voidaan käsitellä hyvinkin laajasti erilaisia asioita.

Mistä löydät uusia ideoita blogiisi?

Mahdollisia aiheita olisi hyvä kirjata ylös mukaa, kun niitä tulee mieleen tai vastaan esimerkiksi sosiaalisen median keskusteluissa. Jos sinulla on tiedossa jokin aihepiiri tai -alue, kannattaa ihan aluksi listata, mistä kaikista näkökulmista sitä voisi käsitellä.

Otetaan konkreettinen esimerkki: jos haluat kirjoittaa bloggaamisesta, voit alkuun listata itsellesi, mitä kaikkea siihen kuuluu. Listalla voisi olla esimerkiksi blogin perustaminen, erilaiset blogityypit, blogiyhteistyöt ja blogin markkinointi.

Toimialaasi liittyvät teemat tai asiakastasi auttavat aiheet toimivat yritysblogissa parhaiten.
Esimerkiksi me Zonerilla kirjoitamme muun muassa yrittämiseen, digitaaliseen markkinointiin ja eri julkaisujärjestelmiin liittyvistä asioista.

Kun juttuja on ideoitu useita, voidaan miettiä julkaisujärjestystä aiheiden ajankohtaisuuden mukaan – mikä postaus kannattaisi julkaista ensimmäisenä?

Selvitä oikeat avainsanat

Tekstin aihe kannattaa valita niin, että siihen kohdistuu luontaista hakukoneliikennettä. Kannattaa selvittää, mistä potentiaaliset lukijat haluavat tietää lisää ja miettiä, mistä juuri sinä osaisit heille kertoa. Kannattaa siis valita jotain, mitä Googlesta jo haetaan!

Tässä vaiheessa aihepiiri voi olla vielä aika laajakin ja sitä voidaan vielä tarkentaa. Joskus voi myös käydä niin, ettei alkuperäinen idea toimikaan tai siitä on niin paljon sanottavaa, että aiheesta kannattaakin tehdä kaksi erillistä kirjoitusta.

Toimivien avainsanojen selvittämiseen on monia työkaluja, kuten Ahrefs. Sen avulla voidaan selvittää hakusanojen lisäksi niiden hakuvolyymit. Työkalun avulla on myös mahdollista löytää myös muita aiheeseen liittyviä hakusanoja. Avainsanojen selvittämiseen voidaan käyttää myös esimerkiksi Googlen avainsanojen suunnittelijaa.

Usein pelkkä Google-hakukin toimii. ”Aiheeseen liittyvät haut” – otsikko ensimmäisen sivun alareunassa antaa vihjettä usein etsityistä hauista.

Mitä aiheesta on jo kirjoitettu?

Aiheen rajauksen jälkeen on aika tarkastella, mitä siitä on kirjoitettu aiemmin. Kannattaa kiinnittää huomiota etenkin niihin artikkeleihin, jotka nousevat hakutuloksissa viiden kärkeen. Miten aihetta niissä käsitellään ja jääkö niissä jotain selvästi käsittelemättä?

Varsinaisten blogikirjoitusten lisäksi voi myös katsoa, miten aihetta on käsitelty sosiaalisessa mediassa. Toisaalta sosiaalisen median kanavien kautta voi löytää muita aihetta käsitteleviä blogikirjoituksia.

Kannattaa ehdottomasti miettiä, mitä uutta kirjoituksesi voisi antaa lukijoille koska ei ole mitään järkeä luoda täysin identtistä sisältöä jonkun toisen kanssa.
Hyvän lisän sisältöön voivat tuoda myös ulkopuoliset asiantuntijat.

Kaisa Huttunen

Zoner

Kirjoittaja on Zoner Oy:n sisällöntuottaja, joka on kiinnostunut mm. bloggaamisesta ja sosiaalisesta mediasta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s